Mi az Ai Chi? Kinek ajánlott és mire jó?Az Ai Chi teljes testet erősitő és lazító vízi mozgásforma, mely a keleti és nyugati filozófiát kapcsolja össze, és egyesíti a mentális, fizikai és spirituális energiákat. Kombinálja a Tai-chi-t a Shiatsuval és a Watsuval, és a gyakorlásához vállig érő víz szükséges. Mély és lassú légzés, a karok, lábak és test széles mozdulatai jellemzik. Egyszerű légzésből indul majd bevonja a felső testet, a törzset, az alsó testet és végül az egész testet a mozgásba. A Tai-chi vízben légzéssel összekötött, pihentető, stressz oldó gyakorlatai. Ezek a mozdulatok átmozgatják az ízületeket, lazítják a feszültség tárolására hajlamos izmokat, a gerinc melletti, mély hátizmokat, a váll-és lapocka izmait, de jó hatással vannak a keringési rendszerre és az idegrendszerre is. Segíti a teljes ellazulást.

Az Ai-Chi-t arra teremtették, hogy a vízben dolgozók profik (beleértve vízi torna oktatókat, egyéni trénereket, aqua-terapeutákat és rehabilitációs terapeutákat valamint balneo-terapeutákat) és tanítványaik élvezhessék a víz lágy, de mégis erőteljes fejlesztését. Ez egy hatékony program, ami a helyes formációkon és testhelyzeten keresztül növeli az oxigén és kalóriaégetést. Tökéletes relaxációs technika, a nagyon stresszes pácienseknek, és ideális a nagyobb mozgékonyság és mobilitás megteremtésére

Jun Konno az Ai Chi megteremtője Japán egyik legsikeresebb úszó és fitnesz konzultánsa, a japán Aqua Dynamics Institute elnöke.

 

Az Ai Chi előnyei

A vizi gyakorlatok oktatói a rugalmasságot és az altest erősödését említik leggyakrabban az Ai Chi előnyeként. A törzs stabilizálása/kiegyensúlyozása és a fájdalomcsillapítás a két másik leghasznosabb dolog, amit a vizi terapeuták állítanak az Ai Chiról. Azok akik kipróbálták pedig a következőket mondták: „nyugtató tapasztalás”, „ elme és test lazítás” és „szimfónia a testemnek”. Ezen előnyök a többszöri gyakorlással csak nőnek. Aki jobban megismeri a programot az jobban ellazul miközben a kéz, a csukló vagy a szem legkisebb mozdulatára figyel és javul a szellemi frissesség is.

A víz csökkenti az ödémákat az ízületekben, ami a mozgékonyság növelését eredményezi. A lágy, körben áramló mozdulatok erősítik a mély izomzatot miközben nyugtató élményt biztosítanak. Az Ai Chi áramló mozdulatai fokozzák az anyagcsere folyamatokat és a vérkeringést. Kutatásokkal igazolták, hogy a vállig vízbe merült testben normális légzés közben 7%-ról 25%-ra megnő az oxigénfogyasztás. Ezzel együtt megnő a kalóriafogyasztás is.


Az Ai Chi az alábbi egészségi állapotoknál segédkezhet


Krónikus rendellenességek és más betegségek mint pl. fájdalmak:

Fibromyalgia

Arthritis (izületi gyulladás)

Rák

Szklerózis multiplex

CP (születési oxigénhiányból keletkező bénulás)

Immunrendszeri rendellenességek

Légzési rendellenességek:

Asztma

Krónikus tüdő elzáródási betegség

Tüdő rehabilitáció

Kardio vaszkuláris (szív-érrendszeri) problémák:

Szívszélhűdés

Angina

Stresszel kapcsolatos szívritmus zavar

Szívbillentyű előreesés

Szív rehabilitáció

Keringési rendellenességek:

Magas vérnyomás és migrénes fejfájás

Anyagcsere rendellenességek:

Táplálkozási szokások

Testsúly szabályozás

Cukorbetegség I. típus

Cukorbetegség II. típus

Elhízottság

Lelki problémák:

Krónikus fáradtság

Szorongás és depresszió

Harag

Stresszel kapcsolatos rendellenességek és aggresszivitás

Orthopédiai zavarok:

Derékfájás

Scoliosis, gerincferdülés

Carpal Tunel szindróma (kézcsukló)

Izom- és vázrendszeri sérülések és sebészeti beavatkozások

Egyensúlyzavarok

Korai szülés

Sportbalesetek

Baleset és ájulás megelőzés

Idegrendszeri zavarok:

Stroke

Traumatikus agysérülés

Hormonális zavarok:

Immunhiányos zavarok

Fáradtság

Menopauza terápia

Hormonális menedzsment

Az Ai Chi potenciális előnyeiMegnövekedett rugalmasság, változatosabb mozgások és általános mozgékonyság

Megnövekedett anyagcsere és kalóriafogyasztás

      Jobb vérkeringés

Revitalizált energiaáramlás a főbb meridiánok mentén

      A vitális szervek megújítása

Megnövelt máj hatékonyság

Csökken a stressz, álmatlanság, depresszió, harag, fáradtság, düh és a zavarodottság: a víz és a zene képes megszabadítani a testet a stressztől és egy ellazult tudatossági állapotot segít elő

Megnöveli a szellemi frissességet

„Dizájn érzéket” hoz létre (olyan érzés mint amikor azt csinálod amire a testedet tervezték) ami javítja a kinesztetikus érzéket (annak észlelése, hogy hogyan mozgunk).